Vitariánstvo

Vitariánstvo

Vitariánstvo je spôsob stravovania, pri ktorom sa preferuje konzumovanie surových, tepelne neupravených potravín rastlinného pôvodu. Ide o formu alebo vegánstva, pretože väčšinu potravín tvorí zelenina, ovocie, orechy, obilniny a vylučuje sa mäso. Kombinuje sa tak forma vegánstva a surového stravovania. Vitariánska strava sa skladá približne zo 75% ovocia, 25% zeleniny a malé množstvo plodov a…

Fazuľa

Fazuľa

Fazuľa je dôležitým zdrojom bielkovín, provitamínu A, obsahuje značné množstvo draslíka (1260 mg) a iné minerály. Látka glykokinín pomáha znižovať obsah cukru krvi, preto je vhodná na liečebnú diétu aj bežnú konzumáciu pre diabetikov. Pomáha aj pri chorobách cievneho a srdcového systému a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva.

Fluór

Fluór je súčasťou kostí, zubov, štítnej žľazy a mozgu. Dostatočný príjem fluóru chráni organizmus pred výskytom osteoporózy. – kladne pôsobí na činnosť nervovej sústavy, pečene a endokrinnej žľazy – podieľa sa na metabolizme glukózy, syntéze mastných kyselín a cholesterolu – pomáha udržiavať telesnú hmotnosť a krvný tlak – zvyšuje pôsobenie inzulínu a pôsobí preventívne proti…

Vápnik

Vápnik je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi. Spolu s horčíkom a fosforom je základným stavebným prvkom kostry a zubov. Znižuje krvný tlak, je potrebný na zrážanie krvi, hojenie a činnosť svalov vrátane srdca, znižuje hladinu cholesterolu…

Horčík

Popri draslíku je horčík (magnézium) najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Je tiež dôležitý pre naše nervy, transportuje cukor do buniek a asistuje pri jeho premene na energiu. Podporuje aj účinok inzulínu. Vďaka nemu sa zlepšuje využitie kyslíka v bunkách….

Fosfor

Funkcie fosforu v organizme:– podieľa sa na stavbe kostí a udržuje ich v dobrom stave– pomáha vytvárať zubnú sklovinu a posiľňuje zuby– dôležitý pre premenu bielkovín, tukov a glycidov– nevyhnutný pre výmenu viacerých minerálnych látok (vápnik, horčík)– zložka prostetických skupín enzýmov– reguluje acidobázickú rovnováhu– s jeho premenou súvisí energetický metabolizmus.– dôležitý pri svalovej kontrakcii, pri…

Citrón

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) je rozpustný vo vode. Väčšina živočíchov je schopná syntetizovať vlastný vitamín C, ale človek ho musí prijímať v potrave. Zohráva rozhodujúcu úlohu pri tvorbe kolagénu a pri obnove (eventuálne liečbe) ďasien, krvných ciev, kostí a zubov. V organizme umožňuje vstrebávanie železa. Zdrojom vitamínu C sú zelenina a ovocie. V obilninách sa…

Jačmeň siaty

Jačmeň

Jačmeň siaty (Hordeum vulgare) je predovšetkým zdrojom sacharidov (75 – 85%) a bielkovín (11 – 13%), v menšej miere obsahuje tuky (2 – 3%). Okrem základných látok je zdrojom vitamínov skupiny B a E a minerálnych látok. Pre nízky obsah lepku nie je veľmi vhodný na pečenie chleba. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B5 chráni pred…

Mäso

Mäso

Mäso je kostrová svalovina dobytka, zveriny, hydiny, rýb určená na spotrebu alebo ďalšie spracovanie. Mäso v širšom slova zmysle znamená všetky svalové, tukové a kostrové tkanivá vrátane požívateľných častí orgánov (kosti, chrupavky, väzivo, šľachy a medzisvalové tukové tkanivo). Mäso obsahuje približne 16 až 20% plnohodnotných bielkovín. Bielkoviny mäsa sú veľmi kvalitné. Obsahujú komplex dobre vyvážených…

Ryby

Ryby

Ryby sú plné vitamínov A, D, B,  vápnika, fosforu a zinku. Morské ryby majú vysoký podiel prírodného jódu. Všetky ryby obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny. Ryby sú nenahraditeľnou zásobárňou omega-3 mastných kyselín. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierny  protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko…

Koniec obsahu

Koniec obsahu