Japonské stravovanie
„Hara hachi bunme“ v preklade znamená „Jedz len toľko, aby si bol sýty na 80 percent“, predstavuje jedno z tajomstiev japonského štýlu stravovania. Svedčí o tom aj fakt, že pokiaľ u nás ľudia čoraz viac trpia na problémy s nadváhou, cukrovku a ochorenia srdca, či krvného obehu, Japonsku sa tento problém akosi vyhýba.
Tajomstvo tkvie vo všestrannom a čerstvom domácom jedálničku. Sedem tajomstiev japonského stravovania:
1. Tajomstvo
Zdravé prísady: V japonskej kuchyni sa používa prevažne zelenina, sója, ryža a ryba a len veľmi málo mäsa. Namiesto živočíšneho tuku a priemyselne upravených olejov varia Japonky s olejom pozostávajúcim z rybieho tuku a morských plodov.
2. Tajomstvo
Skrášľujúca príprava: Zdravé produkty japonskej kuchyne sa dusia, paria a grilujú. Japonci totiž jedia oveľa menej spracované a upravené potraviny ako Európania a Američania.
3. Tajomstvo
Rozmanitosť: Štúdia vypracovaná na 200 starších japonských ženách ukázala, že týždenne jedia viac ako 100 rôznych potravín. Pre porovnanie – pri typicky európskom stravovaní je to približne 30 rôznych potravinových produktov. Namiesto príloh bohatých na uhľohydráty ako sú cestoviny, či zemiaky, nájdete na japonskom tanieri zeleninu. Jedno japonské príslovie hovorí: „Ak skúsiš zjesť niečo, čo si ešte nikdy predtým nevyskúšal, predĺži sa tvoj život o 75 dní“. To stojí za tú „ochutnávku“, nie? Pozor však – zrejme nemali na mysli nový druh čokolády!
4. Tajomstvo
Menej tukov a zdravšie tuky: Japonská strava obsahuje v priemere 26 percent tukov, naproti tomu americký štýl stravovania 34 percent tukov. Vysoká konzumácia rýb v Japonsku, ktorá mimochodom predstavuje skoro desať percent celosvetovej spotreby, zaručuje vysokú dávku tukov v podobe Omega 3 kyselín.
5. Tajomstvo
Menšie množstvo: Od malička sú Japonci navyknutí na porcie, ktoré sú o tretinu, alebo dokonca až o polovicu menšie ako tie v západnom svete. Z toho dôvodu je aj kalorický príjem v Japonsku oveľa menší ako v akejkoľvek inej prosperujúcej krajine. V priemere príjme denne človek v Japonsku asi 2800 kcal, zatiaľ čo Nemec 3500 kcal a Američan 3800 kcal.
6. Tajomstvo
Výdatný začiatok: Japonky začínajú deň bohatými raňajkami, ktoré sa skladajú zo zeleného čaju, ryže, polievky Miso s tofu a pórom a eventuálne z malej omelety a malého kúsočku lososa.
7. Tajomstvo
Princíp pôžitku: Pri jednej americkej štúdii vysvitlo, že u japonských žien je pojem jedenie spätý predovšetkým s pôžitkom, zatiaľ čo Američanky dávajú na prvé miesto zdravie a diétu. V Japonsku sa kladie veľký dôraz na efektívny vzhľad jedla, jednotlivé porcie sú starostlivo naaranžované a stolovanie prebieha v kľude a pravidelne.
I keď je zrejmé, že v našich podmienkach sa nedá striktne dodržiavať princíp japonského stravovania, niektoré zvyky východného sveta určite stojí za to osvojiť si.
Autor: Lexy
112 r. niečo na tom bude ;-) http://www.dobrenoviny.sk/c/53322/najstarsi-muz-na-svete-dnes-prezradil-svoje-tajomstvo-dlheho-zivota?utm_content=buffera9749&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Výborná strava,ale okrem sushi.
I Love Sushi..
velmi pekne